Hoeveel zijn tafelkleden waard?

David de Jonge

Helemaal niet veel, vooral in vergelijking met de kosten van tafelkleden. Maar het lijkt erop dat de waarde van tafelkleden is aanzienlijk toegenomen in de afgelopen jaren.

Mijn eerste boek over tafelkleden (Het Tafelkleren, 2014) verscheen in 2016, en ik presenteer momenteel een tweede boek over tafelkleden (Tafelkleedvergelijk, 2016) en zal het dit jaar in Nederland presenteren. Ik kan niet zeggen dat het aantal mensen dat me vraagt over tafelkleden toeneemt. Ik kan u zeggen dat ik nog nooit een verkoop gedaan op tafelkleden, maar ik kan ook zeggen dat de verkoop dalen de hele tijd, omdat de prijs van tafelkleden daalt elk jaar. Zo verkocht mijn laatste boek, Tafelkleden, in 2015 een paar duizend boeken, en in 2016 verkocht mijn laatste boek, Tafelkleedvergelijk, minder dan duizend exemplaren (2015-2016). Hoe maak ik een tafelkleed schoon dat ik heb bevuild met lood tijdens het gieten? Deze daling is het gevolg van verschillende factoren. Pas in 2015 had ik niet veel verkopen voor de tafelkleden en omdat ik enkele jaren had om het boek voor te bereiden (eerdere boeken verkochten niet erg goed). In tegenstelling tot tafelkleed, is het merkbaar succesvoller als gevolg. Mijn boek verscheen ook in 2016 in het Nederlands. Maar ik weet dat in 2015 de tafelkleden ook veel meer verkochten, dus de omzet in 2016 is nog steeds lager dan in 2015. Daarom weet ik ook dat er dit jaar een groot aantal tafelkleden op Amazon in Nederland verkocht zullen worden en ik zal alleen een verkoop doen als er meer dan een paar duizend van verkocht worden op Amazon. Het is niet omdat ik niet van tafelkleden hou, dat doe ik wel. Ik wil tafelkleden promoten en de waarheid vertellen over de kwaliteit van tafelkleden, maar mijn werk en mijn leven zijn niet zo goed als in mijn vorige boek.

Ik ga niet erg succesvol zijn, zoals we kunnen zien in deze grafiek. Maar ik hoop dat het feit dat ik nu werk met een zeer groot aantal tafelkleden van verschillende bedrijven zal laten zien dat tafelkleden zijn veel populairder dan ze zijn, en dat de goede kwaliteit tafelkleden die worden verkocht op Amazon, zijn in feite de allerbeste.